dimecres, 19 de desembre de 2018

LA VOLTA ALS ESTABLITS

Ahir, dia 18 de desembre, els alumnes de 5è de primària férem la sortida al Parc Natural, després d'haver-la hagut d'aplaçar per mal temps fa prop d'un mes.


Partírem a les 9.30h de Sa Clota amb un minibús i allà n'Àngels, l'educadora ambiental, ens esperava amb ganes de fer l'excursió, ja que ens va dir que érem el primer curs que la feia. Abans de començar a caminar, vàrem fer una mica de recordatori del que ens havia explicat a l'aula. Ens va sorprendre que allò del que havíem estat parlant a principi de novembre, encara ho recordàvem bastant bé.

Poc després, començàrem a caminar per la ruta 10, la Volta als Establits. Pel camí, vérem les cases dels roters que vivien allà i que s'encarregaven d'aquelles terres. Vàrem anar a una caseta, la qual encara conserva el coll de la cisterna, que es deia Can Murtó; i allà, n'Àngels ens va explicar que un dels homes que va viure en aquella zona cap als anys 50, li havia explicat moltes coses. Una de les coses que més ens va cridar l'atenció va ser que, sense tenir pràcticament res, eren molt feliços.

Continuàrem l'excursió fins que arribàrem a la part més alta, on hi havia unes vistes espectaculars. Allà ens va tocar mostrar la nostra part artística, vàrem haver de pintar la silueta de la costa de la badia d'Alcúdia i part de la badia de Pollença i escriure tot allò que véiem: la Colònia de Sant Pere, s'Estanyol, Sa Canova, Son Serra, Son Real, Can Picafort... fins al cap de Formentor.

A la tornada, anàrem per un altre camí, ja que férem una ruta circular i vegérem més cases, la sínia i la tafona. Entràrem dins una casa molt petita on hi vivien dues famílies; després, férem rodar la sínia som ho feien les someres, tot i que no va sortir aigua, ja que faltava la cadena. Per acabar, anàrem a visitar la tafona, que tot i no ser de les més antigues, l'han restaurat i ha quedat molt bé.Una vegada a les cases de s'Alqueria de nou, dinàrem i aprofitàrem per jugar un poc a l'aire lliure, que ens fa molta falta.Esperem poder tornar-hi l'any que ve! Moltes gràcies Àngels i Cati!